Cum curatam pardoseala din linoleum

Cum curatam pardoseala din linoleum

Sfaturi de curățare zilnică și în profunzime pentru pardoseli fără pată

Rezumatul proiectului

Timp total: 30 de minute

Nivel de calificare: Începător

Curățarea pardoselilor din linoleum poate fi ușoară, deoarece acest material rezistent pentru pardoseală este dur și necesită întreținere redusă. De asemenea, a reapărut ca material de pardoseală ecologic, deoarece este fabricat din substanțe naturale, inclusiv ulei de in, plută și praf de lemn și particule de calcar. Cu toate acestea, nu este la fel de durabil ca unele opțiuni similare de acoperire a suprafețelor, cum ar fi PVC-ul. Din acest motiv, trebuie să aveți puțină atenție atunci când curățați linoleum. Nu puteți curăța pardoselile din linoleum cu amestecuri chimice dure sau amoniac sau veți risca să deteriorați strălucirea sau suprafața. În schimb, bazează-te pe un amestec de detergent și apă ca cel mai bun lucru pentru a curăța podelele din linoleum.

Cât de des să curățați pardoseala din linoleum

Cât de des trebuie să curățați și să întrețineți pardoselile din linoleum? Acest lucru va depinde de cât de intens este traficul in spatiul respectiv, precum și de o varietate de alți factori. Noroiul și murdăria apar în mod obișnuit pe podea? Alimentele și băuturile se vărsă frecvent? Este tip mai nou de linoleum cu un strat de uzură robust sau o pardoseala mai veche care se zgârie ușor de murdărie și nisip?

În general, este o idee bună să curățați o pardoseala de linoleum săptămânal, dar, în funcție de circumstanțe, ar putea fi necesar să o faceți în fiecare zi sau nu mai mult de o dată pe lună.

Cel mai bun indicator este de a examina cu atenție pardoseala zilnic. Dacă murdăria și petele sunt evidente, curățați suprafata, chiar dacă tocmai a fost curățată ieri.

Curățarea zilnică a pardoselilor din linoleum

Între curățările profunde, puteți curăța și întreține pardoseala din linoleum zilnic sau săptămânal. Utilizați aceste sfaturi rapide:

  • Mop de praf (cu un mop uscat din microfibră) zilnic sau la câteva zile pentru a îndepărta murdăria care poate pătrunde în podea.
  • Dacă aspirați podeaua zilnic sau săptămânal, decuplați peria și utilizați setarea pentru pardoseli dure.
  • Ștergeți pardoseala săptămânal cu o soluție de apă și detergent pentru pardoseli, clătiți cu apă curată pe mop și uscați bine fie cu un prosop moale, fie prin aerisire.
  • Restabiliți strălucirea după cum este necesar cu un mop umed rapid folosind o cană de oțet alb amestecat într-o găleată cu apă (nu este nevoie să clătiți decât dacă preferați să faceți acest lucru). Uscați bine podeaua.

De ce veți avea nevoie
Echipamente/Unelte

  • Mătură sau aspirator
  • Găleată
  • Mop
  • Perie pentru frecat (acolo unde este necesar)
  • Cârpe sau prosoape

Instrucțiuni
Cum se curăță podelele din linoleum

1. Îndepărtați particulele libere și resturile

Înainte de curățarea în profunzime a pardoselii din linoleum, îndepărtați orice particule libere sau resturi care ar putea fi pe suprafața materialului. Acest lucru se realizează prin măturarea temeinică sau prin aspirarea utilizând setarea „pardoseală dura” a aspiratorului dumneavoastră. Pe măsură ce lucrați, acordați o atenție deosebită colțurilor, crăpăturilor și dedesubt mobilierului și accesoriilor.

Curatare linoleum Tarkett

2. Ștergeți cu o cârpă uscată din microfibră

Este o idee bună să ștergeți întreaga pardoseala cu o cârpă din microfibră, care va îndepărta orice particule mici de nisip rămase care ar putea zgâria podeaua în timpul ștergerii profunde.

3. Pregătiți soluția de curățare

Umpleți o găleată cu apă fierbinte și apoi amestecați aproximativ 6 până la 8 picături de detergent pentru pardoseli. Evitați să utilizați ceva deosebit de dur sau acid. Această soluție trebuie apoi amestecată ușor.

Solutie curatare linoleum Tarkett

4. Umeziți mopul

Înmuiați mopul în găleata cu detergent, apoi stoarceți-l bine. Linoleumul poate fi susceptibil la deteriorare din cauza apei in exces, așa că folosiți cât mai puțin lichid posibil atunci când curățați podeaua. Șuvițele mopului ar trebui să fie usor umede și săpunoase.

5. Spălați podeaua

Împărțiți camera în secțiuni si pe măsură ce finalizați fiecare secțiune, scufundați mopul înapoi în găleată, stoarceți-l încă o dată și începeți de la capăt în secțiunea următoare. Faceți acest lucru până când întreaga pardoseala este curatata. După ce ați terminat, goliti găleata de apă cu detergent și spălați-o impreuna cu mopul folosit, în apă curată.

Spalare pardoseala covor PVC linoleum Tarkett

6. Clătiți podeaua

Umpleți găleata goală cu apă caldă și curată. Apoi ștergeți din nou întreaga pardoseala din linoleum, lucrand in secțiuni. Scopul este de a elimina orice reziduu de detergent care ar putea rămâne pe pardoseala.

7. Uscați pardoseala

Odată ce pardoseala este spălată, trebuie să scapati de orice exces de umiditate care rămâne în urmă. Apa in exces poate fi foarte periculoasă pentru o pardoseala din linoleum. Pentru a face acest lucru, luați cârpe sau prosoape vechi și tamponați suprafața acesteia  pentru a o usca. Cârpele ar trebui să absoarbă orice exces de umiditate destul de repede.

8. Curățați petele încăpățânate

Dacă este necesar, metodele de mai sus pot fi folosite cu o perie de frecat pentru a obține o curățare mai amănunțită și mai riguroasă. Unele pete dure, cum ar fi petele animalelor de companie, pot necesita o abordare mai riguroasă.

Cum să „curățați ecologic” pardoseala din linoleum cu oțet

Săpunurile și detergenții comerciali sunt adesea substanțe dure, abrazive, care pot umple aerul cu mirosuri neplăcute și substanțe chimice. În același timp, agenții de curățare mai acizi din aceste produse pot de fapt îndepărta finisajul de pe pardoseala de linoleum. Din acest motiv, mulți oameni apelează la practici naturale de curățare a podelei, folosind materiale pe care adesea le au deja în case. Cea mai comună substanță de curățare naturală este oțetul – care este ieftin, disponibil pe scară largă și vă poate curăța podelele fără a umple casa cu mirosuri chimice urâte. În același timp, aciditatea sa scăzută asigură că finisajul linoleumului nu va fi afectat.

1. Amesteca otetul cu apa

Puteți folosi fie oțet alb, fie oțet de mere amestecat cu apă. O cană de oțet la fiecare 3 litri de apă este un raport bun.

2. Adăugați suc de lămâie, dacă doriți

Dacă alegeți, adăugați un strop de suc de lămâie în amestec pentru a umple aerul cu un miros plăcut de citrice.

3. Spălați pardoseala

Înmuiați un mop sau o perie de frecat în oțet sau soluție de oțet și stergeti suprafața. Puterea de curățare a oțetului creează un amestec puternic pentru spălare.

4. Ștergeți și uscați pardoseala

După ce ați curățat bine podeaua, o cârpă umedă poate fi folosită pentru a îndepărta orice particule care au rămas în urmă.

Puteți folosi abur pe podelele din linoleum?

Linoleumul este poros, la fel ca lemnul (deoarece linoleumul este fabricat și din pastă de lemn), așa că cel mai bine este să te ferești de pardoseala de linoleum cu ștergere cu abur. Dacă trebuie să utilizați un mop cu abur pe linoleum, folosiți-l rar și folosiți doar o cantitate minimă de abur. Având în vedere natura sa poroasă, nu este recomandată în mod obișnuit pentru băi umede sau umede sau pardoseli din subsol din cauza riscului de inundație.

De unde știi dacă o pardoseală este vinil sau linoleum?

PVC-ul și linoleumul sunt ambele rezistente dar cu construcții diferite. O pardoseala din PVC este realizată din straturi de materiale și va avea culoare doar pe stratul superior de uzură. O pardoseală de linoleum este făcută dintr-un strat solid, străpuns de culoare. Pardoseala originală pentru bucătărie într-o casă construită înainte de 1950 va fi probabil linoleum (și este greu de îndepărtat), dar dacă o casă este mai nouă, pardoseala este probabil din PVC sau LVT (Luxury Vinyl Tiles).

Solutii profesionale de curatare linoleum

Tehnologia a avansat foarte mult in ultimii ani, posibilitatile de curatare fiind foarte variate. Exista posibilitatea sa reconditionam linoleum vechi, o solutie avansata care economiseste timp si bani. De asemenea, pardoseala din covor PVC sau linoleum natural poate fi slefuita pentru o curatare in profunzime, acolo unde curatarea obisnuita nu mai functioneaza.

Articole similare

10 mituri false despre linoleum
10 mituri false despre linoleum
10 mituri false despre linoleum Linoleumul este un material natural, durabil și ușor de întreținut, care poate fi o alegere excelentă pentru pardoselile din casa dumneavoastră. Cu toate acestea,...