Glosar

Glosar de termeni specifici folositi in domeniul pardoselilorAdeziv acrilic

Adeziv pe baza de apa, folosit pentru lipirea pardoselilor PVC si a tapetului PVC. Aplicarea se poate face folosind o spatula cu zimti sau trafaletul

Adeziv conductiv

Adeziv special pentru lipirea pardoselilor PVC sau linoleumului conductiv. Are propietatea de a transmite sarcina electrica catre impamantarea cladirii prin intermediul benzilor de cupru.

Adeziv de contact

Adeziv pentru lipirea pardoselilor in plan vertical (intoarcere pe perete in scafa). Aplicarea lui se face pe ambele suprafete (covor PVC si perete) si permite o lipire rapida, aproape instantanee. Mai este numit si adeziv neoprenic atunci cand are in compozitie solventi. Exista si variante de adezivi de contact acrilici.

Adeziv de presiune

Adeziv acrilic folosit pentru lipirea de linoleum sau covor PVC.

Adeziv fixator

Adeziv pentru pardoseala, aplicat cu trafaletul cu par scurt, ce asigura o fixare nepermanenta a dalelor de covor PVC sau mocheta. Are rolul de a preveni deplasarea dalelor de pardoseala dar in acelasi timp permite desfacerea lor usoara in vederea inlocurii. Folosit in special in cazul instalarilor peste pardoseala tehnica flotanta

Adeziv neoprenic

Vezi  - adeziv de contact

Amorsa acrilica

Amorsa pe baza de apa, folosita pentru fixare aparticuleor de praf de pe pardoseala, inainte de turnarea sapei autonivelante. In prelabil, pardoseala trebuie aspirata.

Amorsa bicomponenta

Amorsa de pardoseala sau pereti, obtinuta prin amestecul a 2 componente diferite. In general epoxidica sau poliuretanica. De cele mai multe ori, are si rolul de bariera de vapori sau de intarire a stratului suport, prin impregnarea betonului.

Amorsa epoxidica

Amorsa bicomponenta sau tricomponenta, pe baza de rasini epoxidice. Are rolul de a intari stratul suport sau de a actiona ca o bariera de vapori in cazul umiditatii peste limitele acceptate pentru montaj.

Amorsa monocomponenta

Amorsa gata preparata, folosita pentru pregatirea stratului suport in vederea montajului de covor pvc, linoleum sau mocheta. Se poate folosi direct sau se poate dilua, in functie de situatie si specificatiile producatorului.

Amorsa poliuretanica

Amorsa de pardoseala pe baza de poliuretan. In general monocomponenta.

Aparat de sudura

Aparat electric folosit pentru aplicarea cordonului de sudura la imbinarile dintre rolele de covor pvc sau linoleum. Incalzeste aerul la o temperatura ridicata, topind cordonul de sudura. Dupa aplicare, cordonul de sudura, prin racire devine solid.

Arici de sapa

Trafalet din plastic, cu numerosi tepi din plastic sau metal. Prin utilizarea lui la cateva minute dupa turnarea sapei autonivelante, se obtine aerisirea sapei, respectiv scoaterea bulelor de aer din sapa autonivelanta. Se evita astfel aparitia micilor "cratere" in sapa autonivelanta

Banda de cupru

Banda de cupru – este o banda speciala din cupru, folosita la obtinerea caroiajului necesar impamantarii, in cazul montajului de pardoseala pvc stratic-conductiva.


Bidon de sapa

Recipient folosit pentru amestecarea sapei autonivelante cu apa. Mixarea se face pana la omogenizarea amestecului

Bordura

Termen folosit in general pentru a defini un model de pardoseala ce presupune schimbarea culorii pe perimetrul camerei in care se instaleaza linoleum, covor pvc sau mocheta.

Camera curata

Camera de lucru in industria farmaceutica sau medicala, unde nu exista contact direct cu exteriorul. Se asimileaza cu norme ridicate de igiena. Pentru aceste spatii, sunt necesare pardoseli si tapet pvc cu certificari suplimentare -  Clasa A camera curata

Colt exterior

Termen folosit pentru identificarea accesoriilor de montaj plinta ori a sabloanelor de montaj in cazul instalarii de covor PVC sau linoleum cu intoarcere pe perete.

Colt interior

Termen folosit pentru identificarea accesoriilor de montaj plinta ori a sabloanelor de montaj in cazul instalarii de covor PVC sau linoleum cu intoarcere pe perete.

Cordon de sudura

Snur din pvc, asortat cu pardoseala PVC, folosit la sudarea imbinarilor dintre 2 sau mai multe bucati de pardoseala pvc, rezultand o suprafata perfect sigilata, continua. Pardoseala astfel rezultata nu permite patrunderea ape.


Cordon de sudura multicolor

Snur din pvc cu textura rugoasa, neuniforma, disponibil pentru anumite coduri de pardoseala pvc. prin folosirea lui rezulta o imbinare a fasiilor de covor pvc mai putin vizibila.


Covor PVC

Covor din vynil - Poly Vinyl Chloride - se refera la materia prima din care este produs covorul. Covorul pvc este o pardoseala calda, in rola sau in dale, cu design variat, atat pentru trafic intens, cat si pentru traffic residential.


Cutter cu cioc

Instrument de taiere, cu lame interschimbabile sub forma unui carlig

Cutter cu lama dreapta

Instrument de taiere, cu lame interschimbabile de forma trapezoidala.

Degrosare

Debitarea grosiera a materialelor in vederea eliberarii zonei de montaj covor pvc, linoleum sau mocheta.

Duritate sapa autonivelanta

Nivelul de rezistenta la trafic / solicitari a sapei autonivelante. Exista produse diferite pentru utilizarea rezidentiala si utilizare comerciala, de trafic intens.

Fisuri in sapa

Microcrapaturi aparute in sapa autonivelanta dupa turnare. Nu reprezinta neparat o problema daca sapa este bine fixata de stratul suport. Se evalueaza de la caz la caz de catre echipa de montaj.

Genunchiere

Echipament de protectie a genunchilor, sub forma de paduri sau bureti moi. echipament extrem de recomandat celor care monteaza pardoseli, in special echipelor profesioniste.

Linodoctor

Kit de reparare a pardoselilor din PVC sau linoleum, compus din adeziv special si seringa cu ac gros. Produs initial de firma Forbo - Eurocol. Termen generic pentru setul de reparare a pardoselilor care prezinta umflaturi, bule sub pardoseala.

Linoleum

Una dintre cele mai natural si sustenabile pardoseli. Linoleumul are in compozitia sa materii prime naturale, in proportie de peste 90% (rasini naturale, ulei de in, pluta, faina de lemn)


Linoleum acustic

Linoleumu special care, datorita stratului suport mai gros, are proprietati fonoabsorbante.In general se obtine prin adaugarea unui strat suplimentar de pluta


Linoleum antibacterian

Propietatea unei pardoseli pvc sau din linoleum, de a nu permite sau favoriza dezvoltarea bacteriilor

Linoleum bactericid

Linoleum natural cu caracteristici speciale, care distrug bacteriile aflate pe suprafata pardoselii. Propietate specifica linoleumului Tarkett

Lipire permanenta

Lipire pe toata suprafata de contact a unei pardoseli. Se recomanda in special in cazul spatiilor cu trafic intens, pentru o mai buna rezistenta  sau in cazul spatiilor medicale, unde este necesar sa se obtina o pardoseala sigilata perfect. In general acest lucru se face folosind adezivi acrilici dedicati fiecarui tip de pardoseala.


Lipire semipermanenta

Liipire pe intreaga suprafata cu adeziv ne-permanent, care permite o buna fixare a pardoselilor, in acelasi timp cu o usoara decopertare si inlocuire a pardoselilor. Se foloseste la montajul pardoselilor in dale (pardoseli PVC sau mocheta dale) pentru a scoate rapid dalele ce trebuiesc inlocuite.


Looselay

Proprietate a pardoselilor care se pot monta fara adeziv, fara sa le fie afectate caracteristicile tehnice si estetice. Acest mod de montaj, nu afecteaza stratul suport, pardoseala se poate scoate si inlocui rapid. Acest sistem de pardoseli este folosit in special pe spatiile de birouri sau acolo unde exista pardoseala tehnica flotanta.


LVT

LVT – luxury vinyl tiles - pardoseala vinilica in placi sau dale, intr-o gama larga de modele, culori si texture, ce ofera posibilitati multiple pentru montaj. In functie de colectie, pardoseala se poate monta atat cu lipire pe intreaga suprafata cat si fara lipire ( looselay ) sau click.

Malaxor

Utilaj electric folosit pentru amestecarea sapei autonivelante sau a adezivului, prin folosirea unui accesoriu tip spirala.

Montaj cu intoarcere pe perete

Montajul pardoselilor in rola cu ridicare pe perete. Montaj specific cu precadere, dar nu exclusiv, spatiilor medicale.


Montaj cu taiere la baza

Montaj fara ridicare pe perete perimetrala. Necesita finisarea cu ajutorul plintei aplicata pe perete.

Montaj in scafa

Montaj cu ridicare pe perete si folosirea de profile special de scafa, pentru a se obtine un rezultat esthetic optim. Profilul de scafa ajuta la obtinerea unei rotunjiri perfecte a pardoselii ridicate pe perete.

Mozart

Instrument manual cu lama de mare finete, folosit pentru finisarea in plan drept a cordonului de sudura la linoleum sau covor PVC

Pardoseala acustica

Pardoseala din PVC sau linoleum, cu o grosime mai ridicata. Aceasta grosime este obtinuta prin adaugarea unui strat suport suplimentar de pluta sau spuma de inalta densitate, cu scopul de a obtine o izolare fonica superioara. Izolarea fonica este evidenta mai ales in cazul sunetelor transmise catre etajele inferioare.

Pardoseala antibacteriana

Pardoseala din PVC sau linoleum care nu favorizeaza dezvoltarea de bacterii pe suprafata ei

Pardoseala antiderapanta

Pardoseala din PVC sau linoleum care asigura un nivel satisfacator de siguranta la pasire. O pardoseala normala din punct de vedere al coeficientului antiderapant este considerata nivel R9. De asemenea, exista R10 si R11

Pardoseala antistatica

Pardoseala din PVC sau linoleum care nu genereaza incarcare electrica in cazul utilizarii obisnuite.

Pardoseala conductiva

Pardoseala pvc sau din linoleum, care transmite incarcarile electrice aparute in timpul exploatarii, catre o retea de fire/banda de cupru legata la impamantarea cladirii.

Pardoseala de exterior

Pardoseala fabricata pentru a se putea utiliza la exterior, rezistenta la actiunea directa a razelor UV si la variatiile de umiditate si temperatura

Pardoseala de interior

Pardoseala fabricata pentru a se putea utiliza la interior

Pardoseala eterogena

Pardoseala din PVC sau linoleum, alcatuita din suprapunerea mai multor stratui de material, lipite intre ele

Pardoseala ignifugata

Pardoseala cu tratament impotriva focului si care in cazul unui incendiu nu degaja substante care pun in pericol viata. Pardoselile ignifugate nu ard in momentul in care se indeparteaza sursa de flacara.

Pardoseala in dale

Pardoseala pvc, linoleum sau mocheta, livrata sub forma de placi. Exista diverse variante disponibile, patrate, dreptunghiulare, triunghiulare, romb, hexagon

Pardoseala in rola

Pardoseala livrata sub forma de rola, cu latime de 2 m si lungime variabila. Optional, exista produse ce se pot livra si cu alte latimi 2.5m 3m 3.5 m sau 4 m

Pardoseala omogena

Pardoseala compacta, ce are aceeasi structura in intreaga sa masa. Obtinuta dintr-un amestec de PVC, filler si plastifianti. Pardoselile rezultate sunt foarte rezstente la trafic.

Pardoseala pentru dusuri

Tip special de pardoseala PVC antiderapanta folosit in zonele umede - dusuri. In masa materialului, prezinta mici bumbi antiderapanti.

Pardoseala sportiva

Pardoseala PVC cu grosime variabila, intre 2 si 12 mm dedicata spatiilor pentru activitati sportive. Are rolul de a asigura absorbtia socurilor, siguranta la schimbari bruste de directie si o reflectare corecta a luminii, in asa fel incat sa influenteze pozitiv desfasurarea activitatilor sportive. Permite aplicarea marcajelor de teren prin vopsire sau banda de marcaj.

Pardoseala static disipativa

Pardosala din covor PVC cu propietati antistatice. Are capacitatea de a diminua sarcinile electrostatice accidentale pana la valori neglijabile, evitand descarcarile nedorite asupra echipamentelor de lucru din incapere.

Placa de beton

Strat suport de rezistenta al pardoselilor, executat din beton armat. Are rol structural, fiind un elemnt principal al contructiei.

Plinta

Profil cu rol decorativ montat perimetral, cu sau fara intarsie de pardoseala.


Prag de trecere

Profil de finisare folosit la imbinarea dintre doua sau mai multe tipuri de pardoseli sau la trecerea dintr-o camera in alta. Pragul de trecere poate fii la nivel sau cu diferenta de nivel, in functie de pardoseala existent.


Pregatire de suprafata

Totalitatea operatiunilor premergatoare montajului de pardoseala PVC sau linoleum. Poate include curatare resturi, slefuire, amorsare, bariera de umiditate, reparatii locale, turnare de sapa autonivelanta, etc

Profil de diminuare

Profil din PVC care asigura trecerea intre 2 materiale de grosimi diferite, folosit in special la trecerea intre pardoseala PVC si tapet PVC

Profil de finisare

Profil din PVC folosit pentru finisarea estetica a intoarcerii pe perete, atunci cand se instaleaza covor pvc sau linoleum in spatiile medicale

Profil de inchidere

Idem profil de finisare

Profil de scafa

Profil ascuns, semirotund montat la imbinarea dintre perete si pardoseala. Asigura o intoarcere uniforma a covorului PVC pe perete. Rolul lui este de a permite curatarea usoara a pardoselilor pe zona de imbinare cu peretii.

Profil nas de treapta

Reparatii suprafata

Robot de sudura

Sanfren

Sapa autonivelanta

Sapa autonivelanta cu intarire rapida

Sapa autonivelanta cu uscare rapida

Sapa de egalizare

Sapa de nivel

Scafa

Sifon de pardoseala

Slefuire suprafata cu dinti diamantati

Slefuire suprafata cu disc abraziv

Slefuitor

Sudare pardoseala

Sudura la rece

Suflanta cu aer cald

Tapet din linoleum

Tapet ignifugat

Tapet PVC

Trusa de scule

Umiditate suprafata, umiditate sapa

Umidometru

Underlay


Documentatie video:


Instalare linoleum